Annonse: Utdanningssenteret på Geilo
FISK!
Nå er kunnskap om forvaltning av eget fiskevann og landbasert oppdrett gratis. Her er det en direkte sammenheng mellom bærekraft og lønnsomhet - hvem vil ha økt avkastning?
Studér bærekraftig akvakultur på Bardøla – ingen studieavgift!
Utdanningssenteret på Geilo (USG) tilbyr tre ulike studier hvor du kort og godt lærer mer om fisk. Hvordan får du fisken til å trives bedre slik at den når en jevn, gunstig størrelse for hobbyfiske og/eller foredling? Hva kan du om fisk ift bærekraft og hvordan unngå sykdommer? Studiene i bærekraftig akvakultur gir deg kunnskapen du trenger for å bygge en jevnt økende, langsiktig avkastning. Bærekraftsprinsippene er dessuten direkte overførbare til annen matproduksjon.
Lærlingprogram
Et eksempel på denne satsningen er lærlingprogrammet deres. Når Geilogruppen tar inn en lærling, investeres det tungt i at vedkommende skal få både en god utdanning og et sosialt liv på Geilo. Målet er at lærlingen ikke bare skal bli utdannet, men også ønske å bli værende i regionen.
Sergio Peña Elias, Rebeca Garcia og Tonje Sørlie Søbakken er tre arbeidere som har startet å jobbe på Vestlia Resort som lærling eller praktikant. Felles for alle tre er at de trives godt i jobben, og har blir værende på ubestemt tid.
Gratis, hvordan er det mulig?
Det startet i vest, nærmere bestemt ved at Høgskolen på Vestlandet (HVL) i Haugesund søkte, og fikk tildelt, offentlig finansiering til å utvikle og tilby studier innen havbruk og landbasert oppdrett – i Hallingdal. Fordi oppdrett er en lønnsom næring i sterk vekst med stigende etterspørsel etter folk med kunnskap. Og for å stimulere til næringsutvikling her hvor topografien og klimaet er godt egnet for etablering av landbasert oppdrett. Ved å ta studiet kvalifiserer du deg til spennende jobber, enten du søker mot havbruk eller lokalt.
Hva går dette ut på, professor Ingunn?
Ingunn Alne Hoell er professor og forsker ved HVL i Haugesund. Det betyr også at hun er fagansvarlig for studiene og, bra for oss, den som i egen person kommer til Bardøla på Geilo for å holde foredragene – lære oss mer – om fisken i vannet.
– Det handler om å forstå helheten – fóring, arealbruk og sykdomshåndtering. Studiene består fire samlinger, hver over to dager på Bardøla, kombinert med egenstudier. Hvert studium gir 15 studiepoeng, går over 3-4 måneder. Du velger selv tema for en semesteroppgave (må ikke være fisk), og studiet avsluttes med muntlig, digital eksamen.
No må grunneigarane kjenne si besøkelsestid!
Knut Arne Svarteberg, mangeårig leder av Grunneigarlaget, er en entusiastisk tilhenger av USGs nye studier innen bærekraftig akvakultur. Som fremste representant for 85-100 grunneiere er han tydelig i sin anbefaling.
– Vi som eier og forvalter egne fiskevann trenger å få den teoretiske kunnskapen. Var jeg yngre skulle jeg gjerne studert selv, men jeg tenker at kompetansen er spesielt viktig for den generasjonen som står klar til å overta. Noen selger fiskekort, andre har kanskje mulighet til å starte opp foredling og produksjon for å øke avkastningen. Kunnskap er makt.
Jeg har kort sagt bare en ting å si: meld dere på!
Oppdrettspionéren på fjellet
Kirsti Skrattegard (bildet over) i rakafisk.no er tredje generasjon som driver med oppdrett. Bestefar Ola, som var hoffleverandør til Det Kongelige Norske Slott, startet med målinger – og tilegnet seg kunnskap – om optimalisering av fjellvann allerede på 1930-tallet, flere tiår før oppdrett ble ei næring i Norge.




